Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Η Διοίκηση τορπιλίζει την διαπραγμάτευση για την νέα συλλογική σύμβαση - Ζητούμενο: η δική μας αποφασιστικότητα και η αγωνιστική διαθεσιμότητα




Η Διοίκηση τορπιλίζει την διαπραγμάτευση για την νέα συλλογική σύμβαση 
Ζητούμενο: η δική μας αποφασιστικότητα και η αγωνιστική διαθεσιμότητα
Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Ιουλίου η προγραμματισμένη συνάντηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ με την διοίκηση του ΟΤΕ, με την οποία ουσιαστικά εκκινούν οι διαπραγματεύσεις για υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας αφού ως γνωστό η προηγούμενη ΣΣΕ που υπεγράφη στις 23 Δεκ. 2014, λήγει στο τέλος του 2017.
Θεωρούμε την υπογραφή ΣΣΕ, ακρογωνιαίο λίθο για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων στις γνωστές συνθήκες της παρατεταμένης μνημονιακής βαρβαρότητας, ενώ ταυτόχρονα είναι όρος επιβίωσης του συνδικαλιστικού κινήματος που – δικαίως πολλές φορές– βάλλεται από παντού και αμφισβητείται η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητά του. 
Στη συζήτηση που έγινε η διοίκηση «ξεπέταξε» στα γρήγορα το διεκδικητικό πλαίσιο της ΟΜΕ-ΟΤΕ και διατύπωσε τα δικά της «αιτήματα».   Η διοίκηση του ΟΤΕ και της DT, δεν μας εξέπληξε. Είναι προβλέψιμο να προσπαθεί η εργοδοσία να επωφεληθεί από την θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι δυνάμεις της εργασίας ελέω μνημονίων, από την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, από την πλήρη απαξίωση των συλλογικών διαδικασιών και την μείωση της συνδικαλιστικής πυκνότητας, από την ακύρωση του εργατικού δικαίου και την καταστροφή του πλαισίου των συλλογικών συμβάσεων, από την κατάργηση του θεσμού της μεσολάβησης και της διαιτησίας μέσω της αποδυνάμωσης του ΟΜΕΔ, από την αποδυνάμωση της πλήρους και σταθερής απασχόλησης σε όφελος των ευέλικτων μορφών εργασίας, από τις τεράστιες ακόμα στρατιές ανέργων, από την διαρκώς αυξανόμενη εμφάνιση της απλήρωτης εργασίας, από τις εργασιακές γαλέρες των δουλεμπορικών που «προσφέρουν» εργασία έναντι κουπονιών κ.α.
Είναι επίσης σαφές ότι η σημερινή διοικητική ομάδα του ΟΤΕ, αισθάνεται ισχυρότερη, αφού η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ συρρικνώθηκε περαιτέρω φθάνοντας το 1% (+4% του ΙΚΑ) με αντίστοιχη μείωση στην εκπροσώπηση του, στο ΔΣ του ΟΤΕ. Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι ότι αυτή η απροσχημάτιστη επίθεση στο πενιχρό πλέον εισόδημά μας και στα ήδη κουτσουρεμένα από προηγούμενες ΣΣΕ θεσμικά δικαιώματά μας, γίνεται την ίδια στιγμή που οι οικονομικοί δείκτες του οργανισμού είναι ξεκάθαρα θετικοί, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης προτείνουν την αγορά μετοχών ΟΤΕ σε τιμή πολύ πάνω της σημερινής, η κερδοφορία του ΟΤΕ εν μέσω παρατεταμένης κρίσης στην αγορά τηλεπικοινωνιών είναι σκανδαλώδης, το επενδυτικό πλάνο του ΟΤΕ για την επόμενη τριετία βρίσκει χρηματοδότες στην διεθνή τραπεζική αγορά και μάλιστα με προνομιακούς όρους, ο διευθύνων σύμβουλος παρουσιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα καυχάται για τα καλύτερα αποτελέσματα των τελευταίων ετών, για το EBIDA, την αύξηση κερδοφορίας, του τζίρου, του μερίσματος που αποδίδει στους μετόχους. Για τις σκανδαλωδώς υψηλές αποδοχές του ανώτατου management, η διοικητική ομάδα αποφεύγει τους σχολιασμούς. Την ίδια όμως στιγμή συγκρίνει τους δικούς μας μισθούς με τους μισθούς του ανταγωνισμού και τους βρίσκει «υψηλούς»! Ιδού λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρόν! Και για την διοίκηση του ΟΤΕ αλλά και για την ΟΜΕ-ΟΤΕ.
Για την ιστορία το «διεκδικητικό πλαίσιο» της διοίκησης του ΟΤΕ είναι περίπου αυτό:
  • Μείωση μισθού -11% και 35ωρο για τους παλιούς (Πριν το 2015 προσληφθέντες).
  • Καμιά διασφάλιση των θέσεων εργασίας έναντι απολύσεων για οικονομοτεχνικούς λόγους.
  • Η αποζημίωση απόλυσης σήμερα είναι 25.291€  + 9 τακτικοί μισθοί. Ζητούν να καταργηθούν οι 9 τακτικοί μισθοί.  (Απώλεια περίπου 30.000€ για όλους)
  • Να αποζημιώνεται η υπερωρία στο +20 % αντί του +40 % που είναι σήμερα.
  • Να εναρμονιστεί η αποζημίωση εκτός έδρας εργασία και διημέρευση για παλιούς και νέους σε χιλιόμετρα και αποζημιώσεις. Πάνω 120 χλμ. 40€ + 35 € με παραστατικά + έως 100€ ξενοδοχείο.
  • Τροποποίηση της ειδικής άδειας του 9μήνου λόγω γέννησης τέκνου, σε 6μήνο.
  • Πληρωμένη άδεια ασθενείας χωρίς συσσώρευση για τους παλιούς. Ένας πληρωμένος μήνας αναρρωτικής άδειας maximum τον χρόνο.
  • Κατάργηση άδειας ονομαστική γιορτής για όλους.
  • Κουπόνια και για τους προσληφθέντες μετά το 2015 (με 40ωρο)
  • Το Δάνειο αποζημίωσης απόλυσης να υπολογίζεται με βάση το βασικό μισθό και το χρονοεπίδομα. Σήμερα η βάση υπολογισμού είναι βέλτιστη γιατί υπολογίζεται στο σύνολο των αποδοχών.
  • Κατάργηση επιδόματος παραμεθορίου και στέγασης. Να το παίρνουν μόνο όσοι έχουν διαφορετικό τόπο συμφερόντων από τον τόπο που υπηρετούν.
  • Δώρο γάμου αντί ένας μέσος τακτικός μισός θα δίνεται ένας προσωπικός μισθός.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Είναι σαφές από τα παραπάνω ότι η διοίκηση έχει πολλαπλές στοχεύσεις και ολοκληρωμένη στρατηγική.
Αξιοποιώντας τις μεγάλες διαφορές μεταξύ παλιών και νέων εργαζομένων – που με ευθύνη και της ΟΜΕ-ΟΤΕ έχουν θεσμοθετηθεί - στους μισθούς, στο ωράριο, στις άδειες, στα επιδόματα και αλλού, προσπαθεί να ρίξει το σπόρο της διχόνοιας μεταξύ των εργαζομένων και να δημιουργήσει κλίμα αποδοχής της πρότασης από τους νέους. Εδώ είναι και το πολύτιμο μάθημα για την ηττημένη και ένοχη συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΟΜΕ-ΟΤΕ. Αφού υπέγραψαν με τόση απρονοησία, συλλογικές συμβάσεις, σαν τις προηγούμενες δύο του 2011 και του 2014, συμφώνησαν σε μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων, διαχώρισαν το προσωπικό όπως η ΣΣΕ του 2005 και έριξαν στον εργασιακό καιάδα τους νέους εργαζόμενους, θα ερχόταν και η στιγμή που αφού δεν τους υπερασπίστηκαν όταν έπρεπε, θα μείνουν κάποια στιγμή χωρίς την δική τους στήριξη.
Είναι σαφές ότι η διοίκηση θα αξιοποιήσει τον εκβιασμό για την κατάργηση των 9 τακτικών μισθών από την αποζημίωση απόλυσης προκειμένου να εκβιάσει όσους έχουν σχετικά ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και θα μπορούσαν δυνητικά να δεχτούν τα κίνητρα αποχώρησης που σκοπεύει να ανακοινώσει σύντομα. Ενόψει λοιπόν της ανακοίνωσης νέου προγράμματος εθελούσιας, προαναγγέλλει την μείωση της αποζημίωσης απόλυσης, ως ναυαρχίδα των εκβιασμών που θα ακολουθήσουν.
Η Αγωνιστική Συνεργασία θα συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις στην δημιουργία ενός αγωνιστικού αλλά και ενωτικού κλίματος στους χώρους δουλειάς. Αυτό δεν μπορεί να εκληφθεί ως συγχωροχάρτι σε κανένα, για το έλλειμα αξιοπιστίας, για την κινηματική άπνοια, για τον μακρόχρονο εναγκαλισμό τους με την εργοδοσία και τα κόμματα της αντίδρασης, για τις πρακτικές της ανάθεσης, της συνδιαλλαγής, του ρουσφετιού που επικρατούν στις γραμμές του συνδικάτου με ευθύνη της πλειοψηφίας της ΟΜΕ-ΟΤΕ. Η επιλογή ορισμένων (κυρίως της ΑΚΕ), να «γειώσουν» τα αιτήματα διεκδίκησης σε ένα πλαίσιο «ρεαλισμού», η λογική των μειωμένων προσδοκιών, την ίδια στιγμή που ο ΟΤΕ πανηγυρίζει το δικό του Success Story, εκτροχίασαν τις απαιτήσεις της διοίκησης και έτσι εξέλαβαν τον «ρεαλισμό» ως αδυναμία.  Τώρα πλέον απαιτείται πλήρης αλλαγή ρότας και μάλιστα εμπράκτως! Ενημέρωση όλων των εργαζομένων – ιδιαίτερα των νέων –  με ανοιχτές συνελευσιακές διαδικασίες που θα κινητοποιούν και θα εμπεδώνουν το δικό μας διεκδικητικό πλαίσιο και θα αποκαθιστούν ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ παλιών και νέων. Ακόμα οφείλουμε να τρέξουμε μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης για το ποια είναι πραγματικά η οικονομική κατάσταση στην εταιρεία, για να σταματήσει επιτέλους η γελοιότητα της διγλωσσίας: Έξω είμαστε πανίσχυροι, κερδοφόροι, Leader της αγοράς, με ιδιοφυούς managers και μέσα είμαστε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και προκειμένου αυτή να αποφευχθεί πρέπει να τους δώσουμε το πορτοφόλι μας!    
Καλούμε κάθε εργαζόμενη/ο να γίνει μέρος της διαπραγμάτευσης!
Να μην αφήσουμε τους «ειδικούς» να ξαναπάρουν αποφάσεις για μας!   
Να μην πάμε πίσω από τρείς κόκκινες γραμμές:

  •  ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
  •  ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
  • ΑΡΣΗ ΚΑΘΕ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ σε μισθό, ωράριο, άδειες, επιδόματα κλπ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΛΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ
Το δίκιο είναι με το μέρος μας – θα Νικήσουμε

 

blogger templates | Make Money Online