Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Ενημέρωση από το Δ.Σ. της ΟΜΕ – ΟΤΕ Πέμπτη 28/3/2013




Ενημέρωση από το Δ.Σ. της ΟΜΕ – ΟΤΕ Πέμπτη 28/3/2013

Την Πέμπτη 28/3/2013 στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ομοσπονδίας συζητήθηκαν
1.      Συλλογικές συμβάσεις εργασίας
2.      Συλλογική σύμβαση για ωράριο εργασίας καταστημάτων
3.      Μετάθεση – μετακίνηση συναδέλφων στη νέα διεύθυνση OTE TV

Συλλογικές συμβάσεις εργασίας
Η διοίκηση στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας δεν σταματάει να προκαλεί και εν ολίγοις η θέση της είναι ότι δεν θα χορηγηθεί μισθολογικό κλιμάκιο και χρονοεπίδομα, ότι όλοι οι παλαιοί όροι των συλλογικών συμβάσεων εργασίας καταργούνται στις 14/5/2013 και ότι κάποιοι ήδη έχουν καταργηθεί από τις 14/2/2013. Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους στις θυγατρικές δεν αναγνωρίζει στην ομοσπονδία το δικαίωμα να υπογράφει για τους συναδέλφους αυτούς συλλογική σύμβαση εργασίας. Η άκαμπτη αυτή στάση της διοίκησης έχει να κάνει με τον αέρα που δίνει στα πανιά της το ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον που είναι άκρως αρνητικό για όλους τους εργαζόμενους αλλά και η παθητικότητα με την οποία η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος αντιμετωπίζει όλα τα θέματα.
Από τη δική μας πλευρά στο Δ.Σ. της ομοσπονδίας η άποψη που καταθέσαμε κινήθηκε σε τρεις άξονες. Ο πρώτος έχει να κάνει με την ενημέρωση των συναδέλφων και την προετοιμασία κινητοποιήσεων με κλιμάκια ενημέρωσης σε όλους τους χώρους εργασίας στον ΟΤΕ και σε όλες τις θυγατρικές. Οφείλουμε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους τόσο για τις υπάρχουσες ερμηνείες για τις συμβάσεις όσο και για την ουσία και για το τι εμείς διεκδικούμε. Η δική μας άποψη για το όλο θέμα  των συλλογικών συμβάσεων έχει κατατεθεί από το Γενάρη και είναι ανηρτημένη στο blog της Αγωνιστικής Συνεργασίας. Ο δεύτερος έχει να κάνει με την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων για εμπλοκή στο θέμα του Υπουργείου Εργασίας το οποίο δεν μπορεί να παραμένει θεατής αλλά θα πρέπει να πάρει συγκεκριμένη θέση για όλα τα επίδικα και διφορούμενα ζητήματα. Τέλος ο τρίτος έχει να κάνει με αυτή καθ ‘ εαυτή την ουσία των παλαιών συμβάσεων. Εμείς έχουμε επανειλημμένα τοποθετηθεί – η πρώτη φορά ήταν τον Οκτώβριο του 2012– ότι θα πρέπει να επιδιώξουμε την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας για όλα τα θέματα και όλους τους όρους των παλαιών συμβάσεων εργασίας ανεξάρτητα από την όποια ερμηνεία δίνει ο καθένας στο νόμο. Αυτό είναι κάτι που θα έκλεινε πολλά από τα ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν και η διοίκηση από την πλευρά της στις συζητήσεις που έχουν γίνει έχει πει ότι δεν το απορρίπτει και το συζητάει. Εμείς από την πλευρά μας οφείλουμε να το επιδιώξουμε και είτε θα φτάσουμε στην υπογραφή είτε θα αποκαλύψουμε την όποια πιθανή υποκρισία κρύβεται πίσω από τις λέξεις δεν το απορρίπτει ή το συζητάει.

Συλλογική σύμβαση για ωράριο εργασίας καταστημάτων
Η πλειοψηφία του Δ.Σ. αποφάσισε την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας για το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων. Σύμφωνα με το σχέδιο που κατατέθηκε γίνεται διευθέτηση του χρόνου εργασίας των συναδέλφων στα εμπορικά καταστήματα σε τρίμηνη βάση. Ο συνάδελφος του εμπορικού καταστήματος άλλοτε θα δουλεύει περισσότερο και άλλοτε λιγότερο (από τρεις έως και εννέα ώρες την ημέρα). Η διοίκηση μετά την εφαρμογή του σπαστού ωραρίου και  πατώντας στο πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε και υποχρέωσε τους συναδέλφους να εργάζονται τρεις ημέρες την εβδομάδα σπαστό ωράριο κατάφερε και πέρασε τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε όλα τα καταστήματα ακόμη και σε όσα δουλεύουν όλη την ημέρα χωρίς διακοπή. Είναι καθαρό ότι μόνο στα χαρτιά ισχύει το 35ωρο αφού ο χρόνος εργασίας των συναδέλφων δεν συμπίπτει με το χρόνο λειτουργίας του καταστήματος και είναι καθημερινά περισσότερος. Η συλλογική σύμβαση αυτή είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της εργοδοσίας, ανοίγει ακόμη μια αρνητική σελίδα στις εργασιακές μας σχέσεις και είναι βέβαιο ότι θα επιχειρηθεί σύντομα η επέκτασή της και σε άλλους εργασιακούς χώρους. Εμείς καταψηφίσαμε την υπογραφή αυτής της σύμβασης και επανακαταθέσαμε πρόταση που θα έδινε διέξοδο στο πρόβλημα η οποία δεν έγινε για άλλη μία φορά αποδεκτή. Η πρότασή μας αυτή δεν κατατέθηκε τώρα αλλά έχει κατατεθεί στο Δ.Σ. της ομοσπονδίας από τον Οκτώβριο του 2012 και είναι ανηρτημένη στο blog της Αγωνιστικής Συνεργασίας. Με δεδομένο ότι το σπαστό ωράριο είναι πλέον καθεστώς προτείναμε το ένα τρίτο των συναδέλφων που υπηρετούν στο κάθε κατάστημα να εργάζεται μία μέρα την εβδομάδα (Τρίτη, Τετάρτη ή Πέμπτη) τρεισήμισι ώρες το πρωί και τρεισήμισι ώρες το απόγευμα. Αν θεωρήσουμε ότι περισσεύουν κάποιες ώρες αυτές είναι από μισή ώρα κάθε Δευτέρα και Τετάρτη και από μιάμιση ώρες δύο φορές από τις τρεις την εβδομάδα που το κατάστημα δουλεύει πρωί απόγευμα. Αυτές οι ώρες μπορούν να εξαντλούνται την ίδια μέρα που υποτίθεται ότι περισσεύουν για να κλείσει ο συνάδελφος την εργασία του, για εργασίες back office ή για την όποια εκπαίδευση.

Μετάθεση – μετακίνηση συναδέλφων στη νέα διεύθυνση OTE TV
Η διοίκηση εμμένει στη δημιουργία και τη στελέχωση της νέας υπηρεσίας OTE TV, τοποθέτησης κεραιών δορυφορικής τηλεόρασης και συντήρησης κεραιών κινητής. Η διοίκηση μας έχει ενημερώσει ότι σκοπεύει να μεταθέσει στις υπηρεσίες αυτές τους επόμενους μήνες τετρακόσιους και πλέον συναδέλφους.
Η δική μας άποψη σε ότι αφορά είναι ότι τις όποιες υπηρεσίες δεν παρέχονται σήμερα τις θέλουμε γιατί έτσι διασώζονται ή δημιουργούνται θέσεις εργασίας. Έτσι τις νέες αυτές υπηρεσίες τις θέλουμε και θέλουμε να αναπτυχθούν και σωστά. Από την άλλη πλευρά όμως βλέπουμε ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως κριτήριο στην επιλογή των συναδέλφων που μετατίθενται στις υπηρεσίες αυτές. Με βάση αυτό προτείναμε η ομοσπονδία να συμφωνήσει μόνο για τη μεταφορά συναδέλφων των οποίων το αντικείμενο εργασίας τους έχει τελειώσει ή ενδεχομένως συναινούν. Για όλες τις άλλες περιπτώσεις να συνεχιστεί η συζήτηση και για τη σωστή ανάπτυξη των υπηρεσιών και για τα κριτήρια επιλογής. Η άποψη αυτή επικράτησε τελικά και στο Δ.Σ. της ομοσπονδίας και εκφράστηκε την επόμενη μέρα 29/3 στη διοίκηση. Η διοίκηση σε μια επίδειξη πυγμής και αδιαλλαξίας έφερε στο συμβούλιο προσωπικού τις πρώτες εβδομήντα περίπου μεταθέσεις. Οι εκπρόσωποι της ομοσπονδίας αποχώρησαν από το συμβούλιο κάνοντας σχετική δήλωση για να μη νομιμοποιήσουν με την παρουσία τους τη διαδικασία και να αφήσουν ανοιχτή τη δυνατότητα της όποιας ένστασης έχει δικαίωμα να καταθέσει ο κάθε συνάδελφος.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Εκτός από τα ιδιαίτερα δικά μας προβλήματα ο αγώνας για τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν όλη την κοινωνία, όλο τον ελληνικό Λαό συνεχίζεται.
Τα συνδικάτα, πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς συνεχίζοντας αυτό τον αγώνα έχουν εξαγγείλει Συλλαλητήριο την τελευταία Κυριακή του Μάρτη.

Όλοι στο Σύνταγμα την Κυριακή 31/3 στις 6 το απόγευμα
Έξω η τρόικα από την Ελλάδα
Κατάργηση των μνημονίων και των μνημονιακών πολιτικών
Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους
Αλληλεγγύη στον Κυπριακό Λαό

 

blogger templates | Make Money Online