Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Συνάντηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ με τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσο Πετρόπουλο



Συνάντηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ με τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσο Πετρόπουλο

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 23/11/2015 συνάντηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ με τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσο Πετρόπουλο, σε συνέχεια της συνάντησης που είχε στις 5/11 με τον υπουργό Γ. Κατρούγκαλο. Δυστυχώς τόσο η προηγούμενη όσο και η σημερινή συνάντηση δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένη από την πλευρά της ΟΜΕ-ΟΤΕ. Η απουσία σοβαρής τεκμηρίωσης δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αποτελεί άλλοθι για την κάθετη άρνηση του υπουργού να δεσμευτεί ότι η κυβέρνηση θα συμβάλει οικονομικά στη ανακεφαλαίωση του Ταμείου Αρωγής από την ζημία που έχει υποστεί από το PSI.
Για να πάρουμε όμως τα γεγονότα με την σειρά θα πρέπει να πούμε ότι το Ταμείο Αρωγής (ενταγμένο στο ΤΑΥΤΕΚΩ) είναι το ταμείο που δίνει (;) το γνωστό εφάπαξ, μετά την συνταξιοδότηση – περίπου 38.000€ σήμερα – και που δεν έχει καμιά σχέση με την αποζημίωση απόλυσης που δίνει ο ΟΤΕ στην αποχώρηση. Το ταμείο δεν είχε σοβαρά προβλήματα μέχρι την εθελούσια του 2006. Δεν είχε χρέη, ληξιπρόθεσμες οφειλές και οι παροχές του ήταν ισορροπημένες σε σχέση με τις εισφορές μας. Να σημειώσουμε εδώ ότι εισφορές (4% του τακτικού μας μισθού) πληρώνουν μόνον οι εργαζόμενοι! Ούτε ο ΟΤΕ συμβάλει, ούτε ο κρατικός προϋπολογισμός.  Το 2006 όμως η τότε διοίκηση Βουρλούμη, σε συνεργασία με την τότε κυβέρνηση Καραμανλή και την συνενοχή της τότε ηγεσίας της ΟΜΕ-ΟΤΕ, φόρτωσε μεγάλο κόστος της εθελούσιας αποχώρησης 5.500 συναδέλφων στα ασφαλιστικά ταμεία, αφού αυτά υποχρεώθηκαν να αντιμετωπίσουν το βάρος μιας πρόωρης μαζικής συνταξιοδότησης, που συνέβη από ένα έως και επτά χρόνια νωρίτερα από ότι προβλεπόταν. Μέσα στους χαμένους ήταν και το ταμείο Αρωγής που αναγκάστηκε προκειμένου να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του στους αποχωρήσαντες  το 2006 και το 2008, να δανειστεί από τον ΟΤΕ ποσό περίπου 220 εκατ. € εκ των οποίων εξακολουθεί να οφείλει πάνω από 150 εκατ. € στον ΟΤΕ. Εκτός όμως από τον δανεισμό το τελειωτικό χτύπημα στην βιωσιμότητα του ταμείου έγινε με το γνωστό PSI το 2012. Τότε στα πλαίσια του δήθεν «κουρέματος» του χρέους, το ταμείο έχασε περίπου 50 εκατ. € από τα αποθεματικά του. Στην πραγματικότητα «κουρεύτηκαν» λεφτά τα οποία το ταμείο μας είχε δανειστεί !! Και δεν «κούρεψαν» μόνο τα χρήματα που είχαν επενδυθεί σε ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου, αλλά και μετρητά κατατεθειμένα στην τράπεζα της Ελλάδος. Επρόκειτο για κανονική ληστεία και δυστυχώς αυτή είχε συνενόχους - άλλη μια φορά  - στην δική μας πλευρά. Ο μεν εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ στο Ταμείο ψήφισε το PSI, ο δε εκπρόσωπος της ΠΑΣΚΕ ψήφισε λευκό.
Με την επιλογή της διοίκησης να απαλλάσσεται διαρκώς από προσωπικό και να καταργεί θέσεις εργασίας με τις απανωτές εθελούσιες και την εκχώρηση έργου στους εργολάβους, η αποπληρωμή των δόσεων του δανείου στον ΟΤΕ έγινε σταδιακά επισφαλής. Αφού όλο και λιγότεροι συνάδελφοι πληρώνουν όλο και λιγότερες εισφορές, έφτασε πριν λίγους μήνες το δάνειο να κινδυνεύσει να καταστεί ληξιπρόθεσμο και άρα απαιτητό στο σύνολό του. Τότε με την συμβολή όλων των εμπλεκόμενων μερών, έγινε χρονική αναδιάρθρωση του δανείου με αποτέλεσμα αυτό να γίνει ξανά βιώσιμο. Δυστυχώς το ίδιο δεν συνέβη με το ταμείο. Ενώ ο ΟΤΕ με την νέα συμφωνία εξακολουθεί να εισπράττει έναντι των δόσεων του δανείου,  το σύνολο σχεδόν των εισφορών μας, οι δικαιούχοι του εφάπαξ συνωστίζονται σε μια ατέλειωτη «ουρά» με τον χρονικό ορίζοντα της πληρωμής τους διαρκώς να απομακρύνεται.
Η Αγωνιστική Συνεργασία έχει κάνει από καιρό υπεύθυνη πρόταση βιωσιμότητας του Ταμείου στην κατεύθυνση όχι μόνον να πάρουν τα χρήματά τους οι δικαιούχοι που έφυγαν ή πλησιάζουν στην αποχώρηση, αλλά στην κατεύθυνση το ταμείο να συνεχίσει για πολλά χρόνια, να αποζημιώνει όλους τους σημερινούς αιμοδότες του. Η πρότασή μας συνοψίζεται στα εξής
1.                  Νέος μαθηματικός τύπος που θα διασφαλίζει ότι κάθε δικαιούχος θα πάρει πίσω τις εισφορές του συν κάποιο εύλογο επιτόκιο.
2.                  Κρατική χρηματοδότηση έναντι της διαχρονικής ληστείας του ταμείου (PSI), όπως η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ταμείου είχε υποσχεθεί.
3.                  Δραστική μείωση των δανείων του ΟΤΕ, έναντι των κερδών που αποκόμισε από την καταστροφή χιλιάδων θέσεων εργασίας.
4.                  Θεσμοθέτηση σταθερής εργοδοτικής εισφοράς στο ταμείο, αφού ο ΟΤΕ απαλλάχτηκε από σοβαρό μη μισθολογικό κόστος, με την μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% πρόσφατα και σε εφαρμογή σχετικής πρόβλεψης παλιότερης ΣΣΕ.
5.                  Διεύρυνση της βάσης των συναδέλφων που συνεισφέρουν στο ταμείο. Να μην ξεχνούμε ότι κάποιοι συνάδελφοι της πρώην OTEplus ήταν μέτοχοι του ταμείου αρωγής και μετά την μεταφορά τους στην Cosmote E-Value έπαψαν να είναι.

Χρειάζεται να ασκηθεί η μέγιστη πολιτική πίεση τόσο στην κυβέρνηση (σημεία 1 και 2), όσο και στην διοίκηση του ΟΤΕ (σημεία 3, 4, και 5)  Δυστυχώς η ηγεσία της ΟΜΕ-ΟΤΕ ουδέποτε εγκατέλειψε την ιδεολογική εμμονή της στην δημιουργία επαγγελματικού ταμείου, εις βάρος της διάσωσης του ταμείου αρωγής.                   
Επί της ουσίας ο υπουργός κος Πετρόπουλος επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει συνολική λύση για όλα τα αντίστοιχα ταμεία που δίνουν εφάπαξ. Δήλωσε ότι αυτή η λύση θα περιλαμβάνεται πιθανότατα στο υπό κατάθεση ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Συμφώνησε ότι το ελάχιστο που πρέπει να δίνει η οποιαδήποτε ρύθμιση είναι το σύνολο των εισφορών που έχουμε δώσει συν κάποιο εύλογο επιτόκιο. Δεν βλέπει θετικά την δυνατότητα επιστροφής στο ταμείο μας μέρους των κλοπιμαίων από το PSI και την διαχρονική ληστεία των αποθεματικών του και τόνισε ότι δεν υπάρχει πια η δυνατότητα χρηματοδότησης από τον γνωστό υπολογαριασμό του ΑΚΑΓΕ από τον οποίοι έχει γίνει ήδη πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών για άλλα ταμεία.
Η αντιπροσωπεία της ΟΜΕ-ΟΤΕ ενημέρωσε τον υπουργό στο περιθώριο της επίσκεψης για δύο ακόμα θέματα. 1) Για την εσφαλμένη αναγραφή της ειδικότητάς μας στο μητρώο του ΙΚΑ. Του επισημάνθηκε ότι από τον Αύγουστο του 2008 που ο κλάδος σύνταξης του ΤΑΠ-ΟΤΕ εντάχθηκε στο ΙΚΑ, εκκρεμεί η ορθή αναγραφή των ειδικοτήτων. Το αίτημα αυτό έχει μεταφέρει και η ΕΕΤΕ-ΟΤΕ στην διοίκηση του ΙΚΑ και αναμένεται η επίλυσή του από την συνεργασία των αρμοδίων του ασφαλιστικού οργανισμού και του HR του ΟΤΕ. 2) Η αναδρομική - από το 2008 - ένταξη των εργαζομένων στα τηλεπικοινωνιακά φρεάτια και των εναεριτών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Εδώ να σημειώσουμε ότι ενώ ο σχετικός νόμος έχει ψηφιστεί από το 2008 και η εγκύκλιος που ορίζει τις ειδικότητες έχει εκδοθεί από το 2011, τόσο ο ΟΤΕ όσο και η ΟΜΕ-ΟΤΕ έχουν αδικαιολόγητα ολιγωρήσει στην εφαρμογή του και την ένταξη στα ΒΑΕ των εργαζομένων στις καλωδιακές βλάβες και τους Ρ/Η στους πυλώνες. Σήμερα μετά και το τελευταίο μνημόνιο και τις νέες παρεμβάσεις στα όρια ηλικίας, η ένταξη στα ΒΑΕ για όσους το δικαιούνται είναι αναγκαία και κατεπείγουσα.
Κλείνοντας είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε άλλη μια φορά την ανεπάρκεια ποιοτικής αλλά κυρίως πολιτικής εκπροσώπησης της εργατικής πλευράς. Για μια ακόμα φορά βρισκόμαστε απροετοίμαστοι μπροστά στην εργοδοτική ή την κυβερνητική πλευρά. Για μια ακόμα φορά η πλειοψηφία της ΟΜΕ-ΟΤΕ αποδεικνύεται αναντίστοιχη της κρίσιμης συγκυρίας και των αναγκών των εργαζομένων. Όσο μας αφορά θα συνεχίσουμε να παλεύουμε από την ταξική σκοπιά με την οποία έχουμε ταχθεί, όχι μόνο για την τύχη του ταμείου αρωγής αλλά για κάθε αίτημα των εργαζομένων. Υπηρετώντας με συνέπεια και αφοσίωση έναν συνδικαλισμό ανταγωνιστικό με την εργοδοσία, ανεξάρτητο από τις κυβερνήσεις και τα κόμματα, στο πλευρό παλιών και νέων εργαζομένων.  

 

blogger templates | Make Money Online