Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Αποτίμηση των εργασιών της 33ης ΓΑΣ της ΕΕΤΕ-ΟΤΕ του σ. Βασίλη Δενδρινού



 Αποτίμηση των εργασιών της 33ης ΓΑΣ της ΕΕΤΕ-ΟΤΕ

Βασίλης Δενδρινός μέλος ΔΣ ΕΕΤΕ-ΟΤΕ
                                                                      
Στην διάρκεια της 33ης Γενικής Αντιπροσωπευτικής Συνέλευσης της ΕΕΤΕ-ΟΤΕ πραγματοποιήθηκε διάλεξη-συζήτηση με τον επιστημονικό συνεργάτη του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ Δημήτρη Κατσορίδα, με αφορμή τις δύο θεματικές ενότητες για τις πρωτοβουλίες κατά της εντατικοποίησης και την ασφάλεια στην εργασία.
Τα κύρια σημεία της εισήγησης του Δημήτρη Κατσορίδα, στο τέλος της οποίας ακολούθησε ένας διάλογος μεταξύ του ομιλητή και των συνέδρων της ΓΑΣ αναφέρονται στην συνέχεια, για την ενημέρωση σας:
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από διεξαγωγή έρευνας διαπιστώθηκε ότι :
·           40.000.000 εργαζόμενων (με αυξητική τάση) υποφέρουν από εργασιακό άγχος.
·           30% των εργαζόμενων υποφέρουν από κόπωση και πονοκεφάλους.
·           20% των εργαζόμενων υποφέρουν από καρδιακές παθήσεις.
·           60% η εργασία επηρεάζει την υγεία τους.
·          Οι Έλληνες είναι οι πιο αγχωμένοι εργαζόμενοι, 85% και ανησυχούν ότι τα αμέσως επόμενα χρόνια το ποσοστό θα ανέβει ακόμα περισσότερο.
Με αφορμή τα παραπάνω η περιγραφή για το άγχος στον εργασιακό χώρο από τους ειδικούς επιστήμονες αναφέρεται ως η «ΠΑΝΟΥΚΛΑ» η με άλλα λόγια ο «ΜΑΥΡΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ»   του 21ου αιώνα.
Το εργασιακό άγχος διακρίνεται σε 3 κατηγορίες ανάλογα με τα συμπτώματα που παρουσιάζονται:
α) Σωματικά {κόπωση , αϋπνία, πονοκέφαλοι, υπέρταση, άσθμα-αναπνευστικά προβλήματα, μυϊκοί πόνοι, ναυτίες, νευρώσεις, ανορεξία, εφίδρωση.}
β) Ψυχολογικά {φόβος για το μέλλον, νευρικότητα, εκνευρισμός, μελαγχολία, ένταση, θυμός, κακή διάθεση, αίσθημα ανικανοποίητου, έλλειψη ενδιαφέροντος για δουλειά και ζωή,
αίσθημα αποτυχίας, διαταραχή ύπνου.}
γ) Αλλαγή συμπεριφοράς (προσπάθεια αποφυγής της εργασίας, δυσφορία κατά την εργασία, ροπή προς ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ, επιθετικότητα προς τους συνεργάτες,
κατανάλωση ουσιών-ψυχοφαρμάκων, κάπνισμα}.
Η αντιμετώπιση των παραπάνω γίνεται με δύο τρόπους:
1)      ΑΤΟΜΙΚΑ
α) με φυγή από το πρόβλημα {αποτέλεσμα συσσώρευση, ξέσπασμα και τελικά μη λύση του προβλήματος και επανεμφάνισή του}.
β) με υποκατάσταση του προβλήματος,  με κάποιον τρόπο ατομικής λύσης  το οποίο μεν μπορεί να αποκαταστήσει το ατομικό πρόβλημα, αλλά δεν αποτελεί λύση για όλους τους εργαζόμενους.
2)      ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ
    Με αντιμετώπιση από όλους τους εργαζόμενους, γιατί δεν γίνετε αλλιώς ώστε να εξαλειφτεί  το πρόβλημα και εδώ γίνεται ένας παραλληλισμός με την οικονομική κρίση στην εποχή μας για να γίνει κατανοητός από όλους μας  ο μοναδικός τρόπος λύσης του.
   Με το σύνθημα ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΑΓΧΟΣ. {Να το εξωτερικεύσουμε και να το κοινοποιήσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ προς τα έξω}.

*Αναφορά στο ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ σαν αποτέλεσμα της εντατικοποίησης στην εργασία.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:  Είναι η ταύτιση των ανθρώπων οι οποίοι αισθάνονται αιχμάλωτοι μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα με αυτούς που τους αιχμαλώτισαν, σε τόσο μεγάλο βαθμό, ώστε να δικαιολογούν κάθε τους πράξη, με απώτερο στόχο την επιβίωση τους και τις καλύτερες συνθήκες κράτησης.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ:
1)       ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ (ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ)
     α) Να φροντίσει να πείσει τους εργαζόμενους ότι σε οποιαδήποτε δύσκολη στιγμή θα τους στηρίξει {θάνατος, αρρώστια, κ.ά.}.
     β) Επιδιώκει συναντήσεις με τους εργαζόμενους για να ακούει τα προβλήματα των εργαζόμενων και να υπάρχει άμβλυνση του φαινομένου.
     γ) Να καταλάβει η διοίκηση ότι η οποιαδήποτε επιτυχία και σωστή λειτουργία της εταιρείας οφείλεται στους εργαζόμενους.
2)     ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ (ΠΛΕΥΡΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ)

      α) Παρατηρούμε και καταγράφουμε τα ερεθίσματα που προκαλούν την εντατικοποίηση ώστε έξω από την εργασία μας σε κοινωνικό επίπεδο. Να βρούμε ανθρώπους να μας στηρίξουν {συγγενείς, φίλοι, γείτονες, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ} αφού γνωρίσουν που οφείλεται η αλλαγή της συμπεριφοράς μας.
      β) Όταν είμαστε πολύ πιεσμένοι να σχεδιάζουμε και να πραγματοποιούμε επιθυμίες σε προσωπικό επίπεδο που δεν έγιναν μέχρι εκείνη τη στιγμή για να αποφορτιστούμε {μία βόλτα έξω , το διάβασμα ενός βιβλίου, γυμναστική, αθλητισμό, κ.ά.}.
      γ) Αλληλοβοήθεια, Ψυχολογία αντίστασης, Ατομική διέξοδος από τα προβλήματα της καθημερινής εργασίας μαζί με τους άλλους εργαζόμενους στον ίδιο χώρο εργασίας.

Κατά την διάρκεια της Τοποθέτησης των εκλεγμένων Αντιπροσώπων της ΓΑΣ με την έναρξη των εργασιών της, έγινε αναφορά στον χρόνο ομιλίας μου, των βασικών σημείων στα οποία πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή  ο κάθε ένας από εμάς  για τον περιορισμό της εντατικοποίησης με ασφαλή εργασία τα οποία είναι η αφορμή για την συνέχιση ενός προβληματισμού ο οποίος δεν αφορά μόνο τα μέλη του συλλόγου μας, αλλά όλους τους εργαζόμενους.
* ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ
        1)   ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.
        2)   ΕΛΕΓΧΟΣ, ΣΩΣΤΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ, ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ.
        3)   ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΚΑΘΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
        4)   ΤΗΡΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ-ΚΑΝΟΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ
              ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΣ.
* ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
        1)    ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.
        2)    ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ.
        3) ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΥΑΕ - ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΝΕΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΩΣΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥΣ.
        4)  ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΠΑΡΟΜΟΙΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ.
        5) ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ.
        6)  ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥΣ.

 

blogger templates | Make Money Online