Σάββατο 4 Απριλίου 2009

Ομιλία του Αναπληρωτή Προέδρου της ΓΣΕΕ σ. Αλέκου Καλύβη στην Απεργιακή Συγκέντρωση της 2 Απρίλη


Μπορούμε να τους σταματήσουμε

Δεν θα πληρώσουμε εμείς τις συνέπειες της κρίσης., .Δεν υποτασσόμαστε στην τρομοκρατία της κρίσης .Δεν ανεχόμαστε την πολιτική κερδοσκοπία με αφορμή την κρίση. Οι διαδηλωτές στην Αθήνα στο Λονδίνο ,στο Παρίσι σε πολλές χώρες του κόσμου με μια φωνή απαιτούν ,οι ανάγκες των εργαζομένων να μπουν πάνω από τα κέρδη.
Είμαστε όλοι ΕΞΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ με αυτά που συμβαίνουν.
Λέμε σ’ όλους αυτούς που μας διαφεντεύουν: Οι πολιτικές σας δε θα περάσουν. Την οικονομική κρίση δε θα την πληρώσουν τα θύματα της οικονομικής σας ανάπτυξης, που έτρεφε μόνο το επιχειρηματικό κέρδος και σαν σύγχρονος Μινώταυρος κατέτρωγε τα δικαιώματα και τη ζωή των απλών ανθρώπων.
Τώρα που τα δόγματα σας για την αγορά ,τον ανταγωνισμό, τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των πάντων κατέρρευσαν, σταματήστε τουλάχιστον τον εμπαιγμό .Σταματήστε να επαναλαμβάνετε τα ίδια και τα ίδια. Σταματήστε να παρουσιάζετε την ίδια την αρρώστια σαν φάρμακο.
Με τις πολιτικές σας που θέλουν να φορτώσουν τα βάρη ξανά στους εργαζόμενους δε συναινεί κανένας εργαζόμενος. Δεν είναι στην ίδια θέση οι θύτες και τα θύματα. Δεν έχουν την ίδια μοίρα αφεντικά και εργάτες. Δεν έχουν το ίδιο μέλλον εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι.
Ο ΣΕΒ κάνει αυτό που έκανε πάντα, προσπαθεί να κοροϊδέψει τους εργάτες. Δεν είναι κακός ο Μίχαλος και καλός ο Δασκαλόπουλος. Είναι όλοι αυτοί απέναντι μας στην άλλη όχθη του ποταμού. Είναι ο ταξικός μας αντίπαλος και αυτό δεν αλλάζει με αποπροσανατολιστικούς ελιγμούς.
Εργαζόμενοι, εργαζόμενες,
Οι G20 στο Λονδίνο , η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι κυβερνήσεις αναζητούν το ξεπέρασμα της κρίσης χωρίς να θιγεί η ουσία του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού. Ο κος Σαρκοζί όπως και όλοι οι άλλοι ηγέτες αναζητούν όπως λέει ο ίδιος έναν καπιταλισμό των επιχειρηματιών και όχι των επιτηδείων .Λες και οι επιχειρηματίες δεν αποδείχτηκαν εξαιρετικά επιτήδειοι στην κλοπή των κερδών που παράγουν ου εργαζόμενοι Λες και το ίδιο το σύστημα δεν παράγει τους επιτήδειους.. Στην ουσία , όλοι τους κανακεύουν, χρηματοδοτούν απλόχερα και αφήνουν ανεξέλεγκτους τους τραπεζίτες. Δεν υπάρχουν σύμφωνα σταθερότητας όσον αφορά τις τράπεζες.. Δεν υπάρχουν ελλείμματα για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις. Για τους εργαζόμενους όμως και σύμφωνα σταθερότητας υπάρχουν και ελλείμματα και δημόσιο χρέος και λιτότητα και σφαγιασμός δικαιωμάτων.
Ζητούν από τον εργάτη, τον άνεργο ,τον χαμηλοσυνταξιούχο ,τον εργαζόμενο στην επισφάλεια να μοιράσουν την φτώχεια τους για να κρατήσουν τα κέρδη τους οι επιχειρήσεις . Δεν θα τους γίνει το χατίρι.

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες,
Η κυβέρνηση επιμένει σε μια πολιτική άγριας επίθεσης στους εργαζόμενους. Και αυτό το βαπτίζει υπευθυνότητα. Η αξιωματική αντιπολίτευση σιωπά η ανέχεται αυτή την κατάσταση ενώ έχει δικές της ευθύνες για τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και την αποθράσυνση των εργοδοτών. Ο κος πρωθυπουργός , δίνει κάλυψη στους εργοδοτικούς εκβιασμούς. Δίνει στήριξη στα εργοδοτικά κέρδη εν μέσω κρίσης. Υιοθετεί ασμένως τις εντολές του Ευρωπαϊκού Διευθυντηρίου. Χρησιμοποιεί κόλπα για να εφαρμόζει μέσω Βρυξελών τις αντασφαλίστηκες της επιλογές.
Ως εδώ και μη παρέκει.
Η κρίση μέχρι στιγμής μας έχει δείξει μόνο τα δόντια της ,δεν μας έχει δαγκώσει για τα καλά ακόμη και βλέπετε την στάση κυβερνήσεων και εργοδοτών. Εμείς τους προειδοποιούμε; Δεν θα αφήσουμε την οικονομική κρίση να μας λιανίσει. Δε θα σας αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Δεν έχετε δει τίποτα ακόμη από την έκταση και την ένταση των αγώνων που θα ακολουθήσουν. Δεν το βάζουμε κάτω. Δε θα νερώσουμε το κρασί μας. Δε θα συμβιβαστούμε με τις δυσκολίες.
Απαιτούμε
Να μπει φραγμός στις απολύσεις. ΟΙ εργαζόμενοι στην ενωμένη κλωστοϋφαντουργία και στις άλλες επιχειρήσεις πρέπει να διασφαλίσουν την εργασία τους.
Να αναθεωρηθούν οι νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που επιτρέπουν στους εργοδότες να αλλάξουν την πλήρη εργασία σε μερική απασχόληση.
Να ακυρωθούν όλες οι συμφωνίες που είναι αποτέλεσμα εκβιασμού και να γίνει εργατικός και διαχειριστικός έλεγχος σ’ όλες αυτές τις επιχειρήσεις.
Απαιτούμε ενίσχυση των εισοδημάτων, της σταθερής εργασίας, των δικαιωμάτων. Διεκδικούμε Μια ριζικά διαφορετική οικονομική πολιτική. Σε έναν κόσμο που οι άνθρωποι θα είναι πάνω από τα κέρδη.

Εργαζόμενοι εργαζόμενες
Μπροστά στην ανελέητη επίθεση που δεχόμαστε, πρέπει να παραδεχτούμε ότι. δεν αρκούν αυτά που έκανε μέχρι σήμερα το συνδικαλιστικό κίνημα. Πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα για τους εργάτες ,τους ανέργους για τους επισφαλώς εργαζόμενους γι αυτούς που όπως η Κωνσταντίνα Κούνεβα και τους υπερεκμεταλεύονται και θέλουν την εξόντωση του αγωνιστικού τους ήθους.
Πρέπει να ανεβάσουμε στο έπακρο την μαχητικότητα ,την αλληλεγγύη. Να οργανώσουμε ,την αντεπίθεσή μας .Πρέπει να απορρίψουμε και τον συμβιβασμό και την διάσπαση. Στην κρίση απαντάμε με διαρκή αγώνα.
Δεν θα λυγίσουμε εμείς .Εμείς θα τους λυγίσουμε.

 

blogger templates | Make Money Online